Wat zijn jouw herinneringen aan Samsam?

‘Wat zijn jouw herinneringen aan Samsam’? Dat vroeg het educatieve kindertijdschrift Samsam aan (oud) medewerkers en bekende fans. Met Samsam maak je niet alleen een reis over de wereld, maar ook door de tijd. Het tijdschrift bestaat dit jaar namelijk 45 jaar.


Jan Pronk was net minister voor ontwikkelingssamenwerking toen hij het nieuwe tijdschrift lanceerde. Hij vond het belangrijk dat kinderen in Nederland zouden leren over ontwikkelingsvraagstukken vanuit de gedachte dat ze dan later als volwassenen een steentje zouden willen bijdragen. Dat nut is er volgens hem nu nog steeds.

‘De wereld is veranderd, maar de mensen niet echt. Helpen doe je pas, als je het voelt. Samsam is een blad om iets te leren en om iets te voelen’.
‘Het is nu harder nodig dan ooit om kinderen goed te informeren en kritisch te leren nadenken’, vindt hoofdredacteur Henrike van Gelder. ’Zodat ze opgroeien tot mondige burgers, die weten hoe de wereld in elkaar zit. Maar Samsam doet dat dus al 45 jaar.’

Samsam geeft kinderen uit allerlei landen een stem. Aan de hand van thema’s als kinderrechten, identiteit en duurzaamheid vertellen kinderen van 7 tot 13 jaar in interviews en reportages over hoe ze denken, leren en leven. Door over leeftijdsgenoten te lezen kunnen Nederlandse kinderen zich beter inleven in deze thema’s en ontwikkelen ze een open blik.


Door de jaren heen is de focus van Samsam wel iets veranderd. Van Gelder: ‘Waar Samsam vroeger vooral over het verre buitenland ging en de zogenaamde ontwikkelingslanden, brengen we nu ook verhalen van dichterbij. Want wereldburgerschap begint bij jou in de straat. En de grote thema’s uit de actualiteit zijn net zo goed van toepassing op het dagelijks leven van Nederlandse kinderen.’


Lesmethode burgerschap
Kinderen kunnen Samsam thuis lezen, maar ook op school. Leerkrachten ontvangen bij het tijdschrift ook lessen die aansluiten bij lesdoelen voor burgerschap, een vak waar scholen verplicht aan moeten voldoen. Met deze lessen leren basisschoolkinderen vaardigheden zoals samenwerken, kritisch denken, inleven in een ander en het herkennen van in- en uitsluiting.


Felicitaties
Door de jaren heen hebben veel volwassenen en kinderen meegewerkt aan Samsam. Een greep uit hun felicitaties:
Tweede Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen: ‘Tienduizenden kinderen hebben door Samsam een andere wereld leren kennen.’
Presentator Evelien Bosch las Samsam als kind: ‘Dat heeft een zaadje geplant voor wie ik nu ben: een wereldburger.’
Acteur Hakim Traïdia: ‘Door Samsam leren kinderen elkaars cultuur kennen en dat is een verrijking.’
Journalist Noraly Beyer: ‘Samsam is een vriend die je de hele wereld rondbrengt. Met Samsam ben je nooit alleen.’
Voetbaltalent Esra Neter: ‘Ik ben nog steeds blij en trots dat ik ook in de Samsam mocht staan.’

Optimized with PageSpeed Ninja